Založ si blog

Sobota na hrade

Určite nikomu z vás neuniklo, že Košický hrad ožíva. Víkendové podujatia alebo malé prezentácie sa pomaličky stávajú na hrade nad Košicami pravidlom. Inak tomu nebolo ani ostatnú júlovú sobotu (6. 7. 2013).

Dobrovoľníci z občianskeho združenia Castellum Cassovia pripravili pre návštevníkov Košického hradu pútavú prezentáciu odievania v stredoveku, títo si mohli na vlastnej koži, alebo na vlastnom tele, vyskúšať stredoveký odev, pokochať svoje oči prácou ľudových remeselníkov, osviežiť sa dúškom kvalitného vína či piva. Samozrejme tak ako po iné víkendové dni bola pre hradných hostí prichystaná aj moderovaná prehliadka tohto tajomného hradu.

Mária Maľáková, čerstvá bakalárka odevnej tvorby, zasvätila vo veliteľskom stane návštevníkov do histórie odievania aj do „látko znalectva“ použitých materiálov. Ľudové remeselníčky Mária Katušova a Ružena Matúšková potešili pohľady krásnymi ručne zdobenými kraslicami a výrobkami zo šúpolia. Ľuboš Porada, jeden zo zakladajúcich členov Castellum Cassovia o. z., sprevádzal záujemcov o históriu hradnými chodníčkami.

A kolorit celej tejto stredovekej atmosféry dotvárali lúče júlového slnka… No, sobotný deň ako sa patrí. „A to ešte nie je všetko“, sľubujú organizátori z Castellum Cassovia, o. z.

Už sa tešíme na ďalšie podujatia na tajomnom hrade nad Košicami.

Košický hrad po roku opäť ožije dobovým divadlom! !!

09.07.2014

Priatelia!!! Po roku sa k nám opäť vracia, druhým ročníkom, festival dobového divadla Teatrum in Castrum. Po minuloročnom úspechu sme obsadenie ešte rozšírili a urobili ešte zaujímavejším pre vás. Opäť sa môžete tešiť na stálicu divadelného festivalu na Košickom hrade, Mira Kasprzyka s pásmom interaktívnych rozprávok pre tých najmenších, a v popoludňajších [...]

Divadlo na Košickom hrade

15.07.2013

Uplynulé víkendové dni ožil prírodný amfiteáter na nádvorí Košického hradu divadlom. Na doskách javiska sa postupne predviedli divadlo Veritas, popredný slovenský mím Miro Kasprzyk a divadlo Kapor na scéne. Už v sobotu o devätnástej hodine mali možnosť diváci zhliadnuť predstavenie Mozart a Salieri v podaní košického divadla Veritas. Aj keď počasie veľmi [...]

Divadlo na hrade

07.07.2013

Umenia chtivý si na Košickom hrade prídu na svoje. Už najbližší víkend sa na doskách hradného amfiteátru predstavia divadelníci z Košíc, Kežmarku a Žiliny so svojimi predstaveniami. Teatro in Castro 13. 7. 2013 Už v sobotu o devätnástej hodine sa na javisku hradného amfiteátra ukážu umelci z košického divadla Veritas so svojim predstavením Mozart a Salieri. [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 8939x
Priemerná čítanosť článkov: 1788x

Autor blogu

Kategórie